18 Ιαν 2009

Η ώρα του κούταβου

Μπορεί αυτή τη φορά η Hillary να μην τα κατάφερε, σταδιακά όμως πρέπει να συνηθίζουμε την ιδέα ύπατο αξίωμα να καταληφθεί από γυναίκα πολιτικό. Μία από τις πρώτες υποψηφίους, στον κόσμο των κινουμένων σχεδίων αυτή τη φορά, υπήρξε η Betty Boop, το απόλυτο cartoon idol του Μεσοπολέμου.

Γυρίζουμε πίσω στο 1932, τότε που οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούσαν να ανακάμψουν από τις επιπτώσεις του Μεγάλου Κραχ. Ήταν τότε που η βιομηχανία κινουμένων σχεδίων έκανε τα πρώτα της δειλά βήματα και ο σχολιασμός της καθημερινότητας μέσα από αυτά παρουσίαζε εξαιρετική δημοτικότητα. Στο επεισόδιο που παρουσιάζεται σήμερα, η Betty Boop, δημιούργημα του Max Fleischer και της Paramount Studios, κατεβαίνει υποψήφια πρόεδρος διεκδικώντας τη θέση από τον Mr. Nobody. Και οι δυο τους προσπαθούν να κερδίσουν τους εκλογείς τραγουδώντας και χορεύοντας.
"Who will make your taxes light?... Mr. Nobody!
Who'll protect the voters' right?... Mr. Nobody!
When you're hungry who feeds you?... Mr. Nobody!" τους τάζει εκείνος.

Με τη σειρά της η Betty Boop υπόσχεται αναδιανομή πλούτου, συνεννόηση μεταξύ ελεφάντων και γαϊδουριών στο Κογκρέσσο και λοιπά περίεργα όπως μετατροπή των βαρυποινιτών σε "ελαφρούς"(!) και μια πελώρια ομπρέλα που θα προστατεύει την πόλη από τις βροχές. Το αποτέλεσμα των εκλογών goes without saying, όπως λένε κι εκεί, καθώς η νικήτρια αγγίζει θέματα τα οποία συζητούντο έντονα εκείνη την εποχή, σε μία Αμερική η οποία προσπαθούσε να ξαναβρεί τον δρόμο της στην ευημερία. Λίγες εβδομάδες αργότερα, στις προεδρικές εκλογές του 1932, ο Herbert Hoover γνώριζε την ήττα από τον δημοκρατικό Franklin Delano Roosevelt, πατέρα του New Deal.



Δεν υπάρχουν σχόλια: