24 Νοε 2007

Φιλελεύθεροι Φοιτητές

(Συνάδελφοι, την προσοχή σας λίγο...)

Επέκεινα των φοιτητικών παρατάξεων θα ήθέλα μέσω αυτής της ανάρτησης να σας γνωστοποιήσω τη δημιουργία μιας νέας φοιτητικής κίνησης στην ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση, της κίνησης των Φιλελεύθερων Φοιτητών.

Σε αντίθεση με τις υπάρχουσες φοιτητικές παρατάξεις, οι Φιλελεύθεροι Φοιτητές φιλοδοξούν να αποτελέσουν μια κίνηση πολιτικής και ιδεολογικής παρέμβασης, ώστε να γίνουν γνωστές στην ακαδημαϊκή κοινότητα ιδέες και πρωτοβουλίες συντονισμένης παρέμβασης στην κατεύθυνση αποτελμάτωσης από την σημερινή κατάσταση.

Πρόκειται για μια μη συνδικαλιστική κίνηση, η οποία δεν θα συμμετάσχει σε φοιτητικές εκλογές, δεν θα συμμετάσχει σε όργανα διοίκησης των πανεπιστημίων και δεν θα είναι μέρος των φοιτητικών συνδικαλιστικών συλλόγων. Στόχος της είναι να καλύψει τους φοιτητές τόσο δημόσιων όσο και ιδιωτικών ιδρυμάτων και να αποτελέσει βήμα έκφρασης όσων έχουν απηυδήσει αφενός με την υπάρχουσα κατάσταση στα ελληνικά πανεπιστήμια, αφετέρου όμως δεν καλύπτονται και από τις στείρες κραυγές αγωνίας, διαμαρτυρίας και άρνησης που ευκαιριακά ακούγονται.

Τα αιτήματα που εκφράζονται μέσω της κίνησης αυτής συνοψίζονται ως εξής:

  • Απόκτηση γνώσεων που να έχουν αντίκρισμα στην αγορά εργασίας, όχι πτυχίων τυπικών γνώσεων, προοριζόμενων μόνο για διορισμό στο δημόσιο.
  • Κατάργηση του κρατικού μονοπωλίου και περιορισμός του κράτους σε εποπτικό-ρυθμιστικό ρόλο.
  • Σύγχρονα και ανταγωνιστικά πανεπιστήμια, και δημόσια και ιδιωτικά, που θα ικανοποιούν τους φοιτητές και τις δικές τους ανάγκες, όχι αυτές των υπαλλήλων τους.
  • Πλήρης διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και ελεύθερος μεταξύ τους ανταγωνισμός.
  • Επιλογή τόπου και αντικειμένου σπουδών από τον ίδιο τον φοιτητή, πέρα από στεγανές γραφειοκρατικές προϋποθέσεις.
  • Η χρηματοδότηση από το κράτος να μην πηγαίνει στον διεφθαρμένο και κακοδιαχειριζόμενο μηχανισμό των ελληνικών κρατικών πανεπιστημίων, αλλά να εξαρτάται από την ακαδημαϊκή κοινότητα και τις επιλογές των φοιτητών.
  • Αλληλοσύνδεση των πανεπιστημίων και της αγοράς, προς μία καλύτερη εκπαίδευση, αύξηση των πόρων των πανεπιστημίων και προσφορά της παραγώμενης έρευνας στην οικονομία της χώρας.
  • Να κοπεί ο ομφάλιος λώρος της διαφθοράς μεταξύ καθηγητών και φοιτητών μέσω του συνδικαλισμού και της συνδιοίκησης.
  • Οι ακαδημαϊκές ελευθερίες για απρόσκοπτη και ελεύθερη συμμετοχή σε μαθήματα και εξετάσεις, που κατοχυρώνονται από το Σύνταγμα, να γίνουν επιτέλους σεβαστές. Τα ατομικά δικαιώματα του φοιτητή δεν μπορούν να είναι στο έλεος καμιάς μικρής ή μεγάλης συλλογικότητας. Κανείς δεν μπορεί να επιβάλλει “αγώνες”.
  • Αξιοπρεπείς συνθήκες σπουδών χωρίς να χρειάζεται να φεύγουν οι φοιτητές στα πανεπιστήμια της Αμερικής και της υπόλοιπης ανεπτυγμένης Δύσης, επειδή τα δικά μας μοιάζουν με τα κρατικά άθλια ιδρύματα του Τρίτου Κόσμου.


Οι Φιλελεύθεροι Φοιτητές είναι μεν οργανικό κομμάτι της Πολιτικής Κίνησης Νέων της Φιλελεύθερης Συμμαχίας, πιστεύω όμως πως πέραν τούτου αποτελούν και ένα πρώτο βήμα,
μια πολυσυλλεκτική προσπάθεια οργανωμένης, μαζικής και συντονισμένης παρέμβασης, που δύναται να συσπειρώσει πολλούς ακόμα νέους, οι οποίοι δεν έχουν ακόμα ποτιστεί από την αντιφιλελεύθερη κυρίαρχη προπαγάνδα. Είναι καιρός πια ως σκεπτόμενοι φοιτητές να αναλάβουμε ο καθένας μας την ατομική του ευθύνη. Και να αγωνιστούμε τόσο ατομικά όσο και συλλογικά για να διασφαλίσουμε την ποιότητα και την ομαλότητα των σπουδών μας.



επικοινωνία: students[at]greekliberals.net

7 σχόλια:

Γιάννης Παπαϊωάννου είπε...

Ελατέ μαζί να αλλάξουμε την Ευρώπη . Πάρτε την σπίθα και βαλτε φωτιά

blue event Σκεπτικοί για την Ευρώπη.

Manoliscus είπε...

Totally irrelevant, όπως θα έλεγαν και στο χωριό μου.

Κύριε Παπαϊωάννου, κινδυνεύετε να εκπέσετε στην υποκατηγορία spammer.

Τdi είπε...

Καλησπέρα,
Θα ήθελα να ζητήσω την άδειά σου, να αντιγράψω κάποια πράγματα από το παρών άρθρο και να τα αναδημοσιεύσω. Με αναφορά/πηγή το Canis Libertatis πάντα!
Ευχαριστώ.

Manoliscus είπε...

Ελεύθερα τdi!

Εγώ σε ευχαριστώ που τα θεωρείς άξια διάδοσης!

Τdi είπε...

Emmanouil!

Ευχαριστώ φίλε μου...

Για να ξέρεις, η αναδημοσίευση βρίσκεται στο ΟΙΚΟΣ ΑΝΤΟΧΗΣ

Σου είμαι ευγνώμων.

Manoliscus είπε...

anytime dude :)

ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ είπε...

Συγχαρητηρια
Ελπίζω να να γίνει δυνατή η ΄΄εισβολή΄΄ και στα Ελληνικά Πανεπιστήμια :)...
αν και αναγνωρίζω την δυσκολία...