5 Νοε 2007

You (cannot) Porn

Απόφαση ασφαλιστικών μέτρων του Landgericht Frankfurt (Az. 2-06 O 477/07) υποχρέωσε την Αrcor, έναν από τους μεγαλύτερους παροχείς internet της Γερμανίας με 2,4 εκατομμύρια πελάτες, να απαγορεύσει την πρόσβαση στη δημοφιλή σελίδα πορνογραφικού περιεχομένου Youporn. Κατά συνέπεια, ήδη από τις 23 Οκτωβρίου η πρόσβαση στο youporn.com, όπως και σε άλλα hardcore domains έχει καταστεί σε εθνικό επίπεδο αδύνατη.


Σε όσους δεν είναι και τόσο οικείος ο ψηφιακός κόσμος της νύχτας, το
youporn αποτελεί μία πλατφόρμα, όπου χρήστες ανεβάζουν ερασιτεχνικές σκηνές ερωτικού περιεχομένου, ενώ παράλληλα δίνεται η δυνατότητα σχολιασμού και αξιολόγησης. Ακρίβώς όπως στο Youtube, δηλαδή.


Το νομικό θεμέλιο για την απαγόρευση αυτή ανευρίσκεται στο νόμο (JuSchG) περί προστασίας της νεότητας, καθώς οι εν λόγω σελίδες δεν προαπαιτούν ουσιαστικό έλεγχο ηλικίας για να επιτρέψουν πρόσβαση στο περιεχόμενο τους. Το δεδικασμένο εκτιμάται πως ανοίγει ένα ολισθηρό μονοπάτι, καθώς αναμένεται να οδηγήσει και τους υπόλοιπους παροχείς (T-Online, Freenet, Alice) σε αντίστοιχες πράξεις.

Εντύπωση δε προξενεί πως πίσω από την απόφαση δεν βρίσκεται η γενική εισαγγελεία, αλλά
εγχώριοι ανταγωνιστές, οι οποίοι υποσχόμενοι αποτελεσματικό(;) έλεγχο ηλικίας βλέπουν πλέον τις επισκέψεις στις σελίδες τους να εκτοξεύονται. Η λογοκρισία δηλαδή εδώ δεν επιδιώκεται από μία κρατική οντότητα, αλλά από παίκτες της αγοράς· οι οποίοι αντί να βελτιώσουν την ποιότητα του προσφερόμενου προϊόντος (το ηθικά μεμπτό ας μας αφήσει αδιάφορους) προσπαθούν να σηκώσουν τείχη στους υπερατλαντικούς τους ανταγωνιστές. Πέρα όμως από το ζήτημα αγοράς και ανταγωνισμού, το νομικό ενδιαφέρον της απόφασης έγκειται στο οτι αναγνωρίζει ευθύνη του παροχέα για βρισκόμενο εκτός συνόρων παράνομο περιεχόμενο. Κάτι που δεν αποκλείεται σύντομα να δούμε και στην Ελλάδα.


Γενικότερα, η ισορροπία μεταξύ ελευθερίας της έκφρασης και προστασίας δημόσιων αγαθών όπως η ανηλικότητα είναι πραγματικά λεπτή. Είναι όμως αμφίβολο το κατά πόσο μία λογοκρισία τέτοιας έκτασης είναι το προσφορότερο, αναγκαίο και λιγότερο επαχθές μέσο για την επίτευξη της ισορροπίας αυτής. Ο διάλογος είναι ανοικτός και τα αγαθά που διακυβεύονται καθόλου αμελητέα.Δεν υπάρχουν σχόλια: