28 Σεπ 2007

"Please use your liberty to promote ours"

H Aung San Suu Kyi, εκλεγμένη πρωθυπουργός, ηγέτιδα του δημοκρατικού κινήματος της Βιρμανίας και βραβευμένη με το βραβείο Nobel για την Ειρήνη, αποτελεί οικουμενικό σύμβολο στον ειρηνικό αγώνα του λαού της για ελευθερία.

Η αγωνίστρια αυτή συμπληρώνει φέτος τον δωδέκατο χρόνο κατ’ οίκον περιορισμού ως κρατούμενη συνείδησης, ενώ το καθεστώς της αρνείται την παραμικρή επαφή με την εξόριστη οικογένεια της.

Το περασμένο Σάββατο, εμφανίστηκε στο κατώφλι της οικίας της για να δεχτεί τις ευλογίες των βουδιστών μοναχών που σιωπηλά διεκδικούσαν ελευθερία και δημοκρατία. Την επομένη μεταφέρθηκε από το καθεστώς στις περιώνυμες φυλακές Insein, όπου και παραμένει.

Δε θα ήθελα να σας κουράσω με αναλύσεις για μία κατάσταση, η οποία ήδη απασχολεί τα διεθνή ΜΜΕ. Το μόνο μου παράπονο είναι η απάθεια της ελληνικής πολιτικής ζωής για το δράμα που εκτυλίσσεται εκεί. Θα μου πείτε, οι πολιτικοί μας είναι μέλη κομμάτων, ενώσεων δηλαδή ατόμων με σκοπό την ανάληψη και διαχείρηση της εξουσίας. Αν έκαναν δηλώσεις στήριξης μίας πολιτικής κρατουμένου θα διακινδύνευαν το αρχηγικό τους προφίλ, κοινώς θα κινδύνευαν να τους περάσουν για προέδρους ΜΚΟ.

Όμως βγάζοντας το κεφάλι μας λίγο παραέξω βλέπουμε δημόσιους αξιωματούχους όπως οι Bush, Brown, Sarcozy και Barozo να ασκούν πιέσεις προς πάσα κατεύθυνση και μάλιστα θέτοντας το θέμα ως πρώτο στην πολιτική τους ατζέντα.

Φανταστείτε για παράδειγμα την προβολή και τα εύσημα που θα εισέπραττε η ελληνική εξωτερική πολιτική με το δυνητικό πάγωμα των τραπεζικών λογαριασμών των πρωτεργατών της χούντας και την κήρυξη τους ως personae non gratae για την χώρα. Αμφιβάλλω αν οι εν λόγω κύριοι (sic) σκόπευαν ποτέ να μας επισκεφθούν ή να επενδύσουν στα προϊόντα μας, όμως το μήνυμα από το λίκνο της δημοκρατίας θα ακουγόταν ηχηρότατα!

Θα δώσω τα εύσημα στον πρώτο πολιτικό ή στον πρώτο πολιτικό σχηματισμό που θα βγει να κάνει μια γραπτή ή προφορική δήλωση στήριξης του λαού της Βιρμανίας. Και θέλω να ελπίζω πως θα το κάνουν όχι μόνο επειδή επαγγέλονται έναν νέο πολιτικό πολιτισμό, αλλά και επειδή υπάρχει μία ομάδα πολιτών που τους παρατηρεί, τους κρίνει και αναμένει από αυτούς συγκεκριμένες πράξεις πολιτικής ευθύνης.

6 σχόλια:

Cacofonix είπε...

Θα δώσω τα εύσημα στον πρώτο πολιτικό ή στον πρώτο πολιτικό σχηματισμό που θα βγει να κάνει μια γραπτή ή προφορική δήλωση στήριξης του λαού της Βιρμανίας.

Φοβάμαι ότι θα περιμένετε άσκοπα. Άλλωστε δεν ταιριάζει στο Ελληνικό μοντέλο ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Δεν είναι δυνατό να μιλάν για ανθρώπινα δικαιώματα οι Αμερικάνοι κι ο Σαρκοζύ.

Άλλωστε εμείς έχουμε δουλειά τώρα: γκρεμίζουμε μύθους...

ritsmas είπε...

χαιρομαι που ασχολειστε με τόσο σπουδαία ζητήματα, οπως αυτό. Θα βρω και θα σας περασω καποια μικρά κειμενα μου -παλιότερα - για τη Βιρμανία , απλώς για να συμπληρώσω κι εγώ το τοπίο.
ευχαριστώ πολύ

Manoliscus είπε...

@cacofonix
Ως προς το Ελληνικό μοντέλο ανθρωπίνων δικαιωμάτων δυστυχώς δεν έχετε άδικο.
Θα περιμένω όμως. Και δεν θα σταματήσω να το γράφω μέχρι να υπάρξει κάποια ανταπόκριση. Σκεφτείτε βέβαια και το επόμενο: Πως αν ένας ΓΑΠ αντί αυτοκριτικής σηκωθεί αύριο και μιλήσει για τη Βιρμανία, θα συμβάλλει τα μέγιστα στο γκρέμισμα ενός ακόμα μύθου.
Και φυσικά δεν περιορίζω το παράδειγμα μου σε αυτόν.


@ritsmas
το μόνο που σας ζητώ είναι να συνεχίστε το πολύτιμο έργο σας. Δημοσιογράφους σαν εσάς είναι που χρειάζεται ο τόπος μας για ν' αποκτήσει όραμα! Και πιστέψτε με, δεν πρόκειται για αβρότητα.

Manoliscus είπε...

Εύγε στον ΣΥΝ!
http://www.syn.gr/gr/keimeno.php?id=7576

δεν ξέρω πόσο προβλήθηκε η λητή αυτή ανακοίνωση, όμως είναι προς τιμήν τους, που μόνοι αυτοί από όλες τις λοιπές πολιτικές δυνάμεις της χώρας έστω και καθυστερημένα την εξέδωσαν. Για τους λοιπούς δεν ξέρω αν είναι αδιαφορία ή ανοργανωσιά... είναι όμως σίγουρα ντροπή!

Manoliscus είπε...

Το Σάββατο ακολούθησε και ο ΓΑΠ, ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

http://www.papandreou.gr/papandreou/content/Document.aspx?d=6&rd=7739474&f=1660&rf=-836611556&m=9757&rm=13561260&l=2

Με αργά αντανακλαστικά, αλλά τα κατάφερε.

Manoliscus είπε...

Μπράβο στα παιδιά της ΦΣ, που αν και άργησαν λίγο μας δίνουν για ακόμα μια φορά μαθήματα ορθής πολιτικής συμπεριφοράς!

http://www.greekliberals.net/civilaction/content/view/155/108/