10 Σεπ 2007

Η Ελλάδα κάτω από επίθεση τουριστικών καρτέλ (...και καλά)

Για τρίτη φορά έλαβα με chain mail μία θεωρία συνωμοσίας διατυπωμένη στο Athens Indymedia. Ως τώρα είχα ακούσει μπαρούφες και μπαρούφες. Αυτή η τελευταία όμως με έβγαλε από τα ρούχα μου.

Με τίτλο “Η Ελλάδα κάτω από επίθεση τουριστικών καρτέλ” το άρθρο που επιμένει να επανεμφανίζεται στο mailbox σχετίζει άμεσα τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές με την κατασκευή της Ιονίας Οδού και την τουριστική εκμετάλλευση της Δυτικής Πελοποννήσου.

Η θεωρεία αυτή, αντιπαρερχόμενη το σύνολο των λοιπών υποθέσεων ως μυθεύματα που πείθουν μόνο τους έλληνες του εξωτερικού (τα χαζοαμερικανάκια!) προσπαθεί να μας κάνει να πιστέψουμε πως η όλη καταστροφή υπήρξε μια σκοτεινή συνομωσία πολυεθνικών κατασκευαστικών και τουριστικών trusts τουλάχιστον με την ανοχή αν όχι συνέργια του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Οι δυνάμεις του κακού μάλιστα βρίσκουν και πρόσωπο στον αρχικακό εφοπλιστή Βασίλη Κωνσταντακόπουλο, στον απόλυτο μεγιστάνα του σκότους και πρόεδρο της Hochtief Hans-Peter Keitel όπως και σε – ποιους άλλους; - τους Βρετανούς και Αμερικάνους. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση συνεργάστηκαν αγαστά στην επερχόμενη καταστροφή ενώ την γραμμή υπέρ κατασκευής γηπέδων γκολφ έδωσε το μίσθαρνο όργανο της παγκοσμιοποίησης, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (UNWTO).

Κυρίως όμως είναι η τραβηγμένη από τα μαλλιά αντιστοιχία που επιχειρείται με την καταστροφή της γερμανικής κατοχής και τους ναζί αυτό που με χαλάει. Και μου προξενεί έκπληξη το πόσο εύπεπτα πλασάρεται ακόμα και σε σκεπτόμενους αναγνώστες που τυχαίνει να γνωρίζω. Οι γερμανοί ξανάρχονται λοιπόν...

Τα όσα λογικά επιχειρήματα και γεγονότα επικαλείται το άρθρο χειραγωγούνται και συνδέονται με τέτοιο τρόπο ώστε να περάσει μία πολύ συγκεκριμένη γραμμή απαξίωσης του κρατούντος μοντέλου τουριστικής ανάπτυξης. Όπως κατάλαβα η προσπάθεια δεν επικεντρώνεται τόσο στο να βρεθούν οι αίτιοι της καταστροφής όσο στο να ασκηθεί προπαγάνδα εις βάρος του ξένου κεφαλαίου και όλων αυτών που δεν το στέλνουν από κει που ήρθε. Οι όποιες πρωτοβουλίες περιφερειακής ανάπτυξης του παρελθόντος θεωρούνται ως προπομπός των πυρκαγιών την στιγμή που αποσιωπάται το εξής λογικό: Τουριστική στρατηγική πολυεθνικών trusts δεν είναι δυνατόν να αποτελεί η στρατηγική της καμμένης γης:

Κανένας υγειώς σκεπτόμενος επενδυτής δεν θα πάει να χτίσει το ξενοδοχειακό του συγκρότημα στα αποκαϊδια πολύ απλά διότι κανένας τουρίστας δεν επιθυμεί να κάνει τις διακοπές του σε ένα έρημο σεληνιακό τοπίο. Αντιθέτως, οι τουριστικές εταιρίες χρόνια τώρα αποτελούν μοχλό ανάπτυξης και συνάμα μηχανισμό προστασίας του φυσικού πλούτου κάθε χώρας υποδοχέα μέσω προγραμμάτων οικοτουρισμού, ήπιας εκμετάλλευσης του περιβάλλοντος και σεβασμού της ιδιαιτερότητας του τόπου. Κι αυτό ακριβώς διότι είναι η ιδιαιτερότητα που δίνει προστιθέμενη αξία στον προορισμό διακοπών.

Όποιος πιστεύει το αντίθετο είμαι πραγματικά περίεργος να μάθω την δική του προσωπική αντίληψη περί περιφερειακής ανάπτυξης τόσο πριν όσο και μετά τις πυρκαγιές. Τα ευρωαμερικάνικα καρτέλ εποφθαλμιώντας τον δασικό μας πλούτο τον έκαψαν και μας ερήμωσαν προκειμένου να χτίσουν στα καμμένα μας δάση και να φέρουν χαζοτουρίστες να τα απολαύσουν ενώ ακόμα καπνίζουν. Ο πληγείς λαός τώρα τι πρέπει να κάνει; Όπως υποδεικνύει το άρθρο οφείλει να αρνηθεί κάθε είδος άμεσων ξένων επενδύσεων, να ψηφίσει αριστερά και να ψοφήσει στα καμμένα. Φτωχός πλην τίμιος.





3 σχόλια:

Unknown είπε...

Χεχε, το έλαβα κι εγώ το συγκεκριμένο...Nein! Tourist! Jawohl Herr Charoupoglou! μουαχαχαχα......

ManBlogg είπε...

Γεια χαρά.
Οι συνωμοσίες που ακούστηκαν την περίοδο αυτή έχουν κάψει τη λογική σε χειρότερους ρυθμούς από αυτούς οι πυρκαϊές τα δάση. Αυτή που παρουσιάζεις πάντως του indymedia (κάτι σαν indiana jones media ακούγεται)είναι από τις πιο εμπνευσμένες.
Αν δηλαδή αυτά τα "συμφέροντα" και οι επιχειρηματίες είναι τόσο καλοί στο να μπορούν σχεδόν με μηχανική ακρίβεια να προβλέψουν πώς θα εξελιχθούν οι εκατοντάδες φωτιές που βάζουν, με τις διάφορες καιρικές συνθήκες, έτσι ώστε να κάψουν τα μέρη που τους βολεύουν για τα μεγαλεπήβολα σχέδιά τους τύφλα να έχουν οι εταιρείες που κατεδαφίζουν κατασκευές με συγχρονισμένες εκρήξεις... Το μόνο που λείπει είναι να βρουν και ένα αυτόματο τρόπο να ασφαλτοστρώνουν και να στήνουν προκάτ γέφυρες και διόδια αμέσως πίσω από το πύρινο μέτωπο της φωτιάς (κάτι σαν τον μετροπόντικα) και θα μπορούσαν να παραδώσουν τελειωμένο έργο στους πολιτικάντηδες για κόψιμο με την κορδέλα πριν τις εκλογές.

Manoliscus είπε...

Ένας φίλος μου έστειλε ένα ακόμα all times classic, που λέει πως τις φωτιές μας τις έβαλαν οι αμερικανικοί κολοσσοί όχι για να εξυπηρετήσουν άνομα συμφέροντα, αλλά μόνο και μόνο επειδή είχαν σκάσει από το κακό τους που αρχίσαμε να κάνουμε μπίζνες και με τους Ρώσσους. Και ως 'μοβώρικοι και μνησίκακοι που είναι μας έκαναν παρανάλωμα, εμάς και όλη την υπόλοιπη Νότια Ευρώπη... για να μάθουμε μετά να κάνουμε τουμπεκί!

www.tinyurl.com/3xks6l

Όπως λές κι εσύ, manblogg,οι θεωρίες συνωμοσίας την έχουν κατακάψει την έρμη τη λογική!