29 Μαρ 2009

Της Γης η Μαύρη Ώρα

Σβήσατε τα φώτα, ν’ αφήσετε τη γη να αναπνεύσει; Εύγε. Μάλλον που κερδίσατε θέση στο νεοπαγές κίνημα των οικολουδδιτών. Μίας πολυσυλλεκτικής ομάδας επιχειρήσεων, πολιτικών, ακτιβιστών, ομάδων πίεσης και παραπλανημένων οικολόγων, οι οποίοι υποστηρίζουν για τους δικούς του ο καθένας λόγους πως με παρόμοιες δράσεις είναι εφικτή η αναστροφή της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής.

Η ειρωνεία βέβαια έγκειται στο οτι όσοι χθες το βράδυ έσβησαν τα φώτα ανάβοντας κεράκια, ουσιαστικά συνέβαλαν στην αύξηση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Ρομαντική μπορεί να είναι η εσπερινή αφή των κηρών, οικολογική όμως μια φορά δεν είναι, καθώς η παραφίνη που καίγεται αποτελεί καθαρό υδρογονάνθρακα, προερχόμενο από άμεση διύλιση ακατέργαστου πετρελαίου. Εκείνου δηλαδή του υλικού για το οποίο κυλιούνται οι Άραβες στο αίμα και οι γλάροι στην πίσσα.
Το βασικότερο όμως είναι να κατανοήσουμε πως ο ηλεκτρικός λαμπτήρας δεν παράγει καθαυτός αέρια του θερμοκηπίου. Φως παράγει, καυσαέριο παράγει το πετρέλαιο όταν καίγεται. Ας εκτιμήσουμε λοιπόν την ηλεκτρική ενέργεια ως ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του ανθρωπίνου γένους και ας επικεντρώσουμε τη σκέψη και δράση μας στο πως αυτή θα παράγεται με τη μικρότερη δυνατή εξάρτηση από υδρογονάνθρακες, με την αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη χρηματοδότηση της έρευνας για την πυρηνική τεχνολογία.
Είναι μεγάλο κρίμα να αλλοτριώνεται το περιβάλλον για μία ολόκληρη ώρα κι εμείς αντί να κάνουμε κάτι να καθόμαστε στα σκοτάδια πιστεύοντας πως φέρνουμε την αλλαγή.

7 σχόλια:

ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ είπε...

Εγω παντως αναψα και τα φωτα του μπαλκονιου. Ετσι για σπασιμο σε αυτη την ψευδοεπαναστατικη ψευτοοικολογικη σαχλαμαρα χειραγωγησης. Κινηση λεει πολιτων...-στην οποια βγηγακαμε και καλα πρωτοι...όπως παντα πρωτοι στις σαχλαμαρες- και συμμετειχαν υπηρεσιες, σχολια κ.α. κρατικοι φορεις (το πως συμμετειχαν αφου την ωρα εκεινη ήταν κλειστες είναι κατι που ποτε δεν μας το ειπαν...) Σε αυτη την χωρα η συμμετοχη οπως και η αναληψη ευθυνης έχει καθαρα πλατωνικη διασταση...
Έτσι και η συμμετοχη σε αυτη την καμπανια μας γεμισε ικανοποιηση... το καναμε το χρεος μας...κατι σαν το χρεος στην πατριδα ενα πραγμα... και συνεχισαμε απο την επαυριο την ιδια ενεργοβορα καθημερινοτητα... Εδω δεν καταλαβαμε πως συμμετειχαν σχολεια Σαββατιατικα...το νοημα της καμπανιας θα καταλαβαιναμε...

ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ είπε...

Σορρυ για τα ορθογραφικα... τα χα παρει...

Manoliscus είπε...

Τα σχολεία βέβαια μπορεί να συμμετείχαν στο στάδιο πληροφόρησης και ευαισθητοποίησης.

Σε κάθε περίπτωση η ευαισθητοποίηση σχετική με θέματα περιβάλλοντος αν και απαραίτητη, πρέπει να πατάει στη δημιουργικότητα και τη φαντασία των παιδιών, όχι στην καλλιέργεια φοβικών συνδρόμων.

Και δεν είδα τίποτα το φωτεινό μέσα στην σκοτεινή ώρα του Σαββάτου.

Γαβριηλ / Gabriel είπε...

καταπληκτικό κείμενο.

η διαίσθησή μου από την αρχή μού έλεγε ότι όλο αυτό το πανηγύρι με το σβήσιμο των φώτων είναι μούφα. Τώρα, διάβασα αυτό -ήρθε κι έδεσε.

Manoliscus είπε...

Γαβριήλ σε ευχαριστώ πολύ τόσο για το σχόλιο όσο και για την τιμητική αναδημοσίευση.


Βρισκόμαστε δύο χρόνια μετά και τα οικολογικά happenings διογκώνονται και δίνουν τροφή στο φαίνεσθαι, εις βάρος δυστυχώς του πραγματικού είναι.

FivosV είπε...

Έχετε δίκιο ως προς το αποπροσανατολιστικό της κίνησης, αλλά αυτό με τα κεράκια το θεωρώ απλά αστείο. Ελπίζω να το είπατε για πλάκα. Εννοείται, πως με μια λάμπα που ανάβεις αυξάνεις τους ρύπους, όπως κι όταν αγοράζεις μία μπλούζα, ένα Ipod ή παίρνεις το αεροπλάνο. Δεν είναι κακό να μειώσουμε τις ενεργειακές ανάγκες μας, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι δίνουμε κάποια λύση έτσι στο ενεργειακό πρόβλημα.

Manoliscus είπε...

@FivosV
Έφερα το παράδειγμα με τα κεριά ως παρεμπίπτον, δεν έχει κεντρική θέση στην επιχειρηματολογία μου.

Για εμένα δεν υπάρχει κάτι μεμπτό στο να ανάψω μια λάμπα παραπάνω, να αγοράσω μια μπλούζα, ένα (ακόμα) iPod ή να ταξιδέψω με αεροπλάνο αντί πλοίου. Είναι θεμιτή η διαρκής αύξηση των ενεργειακών μας αναγκών.

Εξίσου θεμιτή είναι όμως και η κάλυψη τους με φιλικούς προς το περιβάλλον πόρους, ουτωσώστε οι αρνητικές τους εξωτερικότητες να παραμένουν διαχειρίσιμες.