31 Οκτ 2008

Hocus Pocus Halloween!

Halloween σήμερα στον αγγλοσαξωνικό χώρο κι εγώ θα φτιάξω κολοκυθόσουπα και θα παρακολουθήσω κάτι τρομακτικό, όπως το τέρας του δόκτορος Frankenstein ή τις βραδινές ειδήσεις του μεγάλου καναλιού. Η άγνοια περί Halloween στην Ελλάδα με αναγκάζει να γράφω πράγματα φαινομενικά out of context.

Σε κάποια χρόνια όμως η παγκόσμια οικονομία θα έχει καταρρεύσει σαν πύργος από τραπουλόχαρτα και οι διεθνείς κερδοσκόποι θα μας έχουν πιει το αίμα με το μπουρί της σόμπας. Τότε πλέον είμαι σίγουρος πως η λαϊκή μας παράδοση και σοφία θα έχουν δημιουργήσει πλούσια θεματολογία, ουτωσώστε η γιορτή να αποκτήσει και εγχώρια νότα. Όσοι προδικάζουν το τέλος της αμερικάνικης πρωτοπορίας παρακαλούνται να μας εξηγήσουν γιατί οι αγγλοσάξωνες συνεχίζουν τόσο επιτυχημένα να εξάγουν πολιτισμό. Happy Halloween λοιπόν, σε πείσμα αρνητών και καταστροφολόγων!

2 σχόλια:

ritsmas είπε...

Διαβαζα ότι σημερα είναι των Αγιων Πάντων για τους αγγλοσάξονες και ότι αυτή τη μέρα το πνευμα του θανάτου κατεβαινει ανάμεσα στους ανθρώπους. Γι αυτό κι εκεινοι μοιαζουν ανήσυχοι και σκέφτονται, λέει, πώς θα βρουν ένα ήσυχο μέρος για να περάσουν στην αιωνιότητα. Σκέφτονται, λεει, να εγκαταλείψουν την ιδεα των παραδοσιακών νεκροταφείων και να διαλεξουν να ταφούν στη σκια μιας οξιάς ή ενος λουλουδιασμένου καμπου... Ακου να δεις τί λενε τα άτομα και τί λεω κι εγώ...Ας όψεται το Χαλοουιν που ανέφερες που αν δεν κανω λάθος συμπίπτει με τη γιορτή των Αγιων Πάντων, αν δεν ειναι το ίδιο πράγμα, δεν ξέρω

ΑΣΤΡΑΠΟΓΑΤΟΣ είπε...

Καλώς την Ρίτσα!
Όντως το Halloween (All Hallows Eve - Allerheiligen στα γερμανικά) είναι η εορτή των Αγίων Πάντων, που σε πολλές χώρες έχει χάσει την θρησκευτική του διάσταση και έχει εμπορευματοποιηθεί. Στην καθολική Βαυαρία πάντως γνωρίζω να σου πω πως η μέρα εορτάζεται - αν και όχι ως επίσημη αργία - και πως ο κόσμος πηγαίνει στα νεκροταφεία να ανάψει φαναράκια. Η παράλληλη και εν πολλοίς εισαγόμενη πανηγυριώτικη διάσταση πιστεύω πως δεν αφαιρεί, αλλά προσθέτει στη μέρα.