28 Μαρ 2008

Όταν οι Πάνθηρες τα έβαλαν με τους Γαϊδάρους

Ανακάλυψα τους Streetpanthers πρώτη φορά διαβάζοντας το μπλόγκι ενός ιμπεριαλιστή νεοφιλελεύθερου, ο οποίος τότε μας παρουσίαζε τον Γάιδαρο του μηνός Ιουλίου. Έκτοτε λησμόνησα την ύπαρξη και τη δράση τους, καθώς η διαβίωση σε πόλη του εξωτερικού μου απέκρυπτε το μέγεθος του προβλήματος.

Πλέον έχω επιστρέψει Ελλάδα και ομολογώ πως αν ένα πράγμα με δυσκολεύει στην επαναπροσαρμογή, αυτό είναι η συμπεριφορά του Έλληνα οδηγού. Χθες μάλιστα ήρθα για πρώτη φορά αντιμέτωπος με μία οδηγό, η οποία σε ώρα αιχμής στάθμευσε το ΙΧ της σε σηματοδοτημένη θέση για ΑΜΕΑ. Ο σύντομος διάλογος που ακολούθησε μου έδωσε να καταλάβω από τη μια πως η κατάσταση είναι όντως τραγική, από την άλλη όμως παράλληλα πως πέρα από την αγανάκτηση οφείλουμε και να ενεργήσουμε προς την σωστή κατεύθυνση. Και τότε ήταν που ξαναθυμήθηκα εκείνη την ομάδα πολιτών.

ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ STREETPANTHERS

Οι Streetpanthers επιδιώκουν να επισημάνουν την παραβατική και κοινωνικά απερίσκεπτη συμπεριφορά ορισμένων οδηγών, ελπίζοντας πως οι δεύτεροι δεν θα την επαναλάβουν μελλοντικά. Δεν πρόκειται ούτε για βανδάλους ούτε για ακτιβιστές της ντουντούκας και της δεκάρας. Σεβόμενοι την ατομική ιδιοκτησία των παραβατών, επικολλούν ένα εύκολα αφαιρούμενο αυτοκόλλητο στο τζάμι εκείνου του αυτοκινήτου που έχει παρκάρει όχι απλά παράνομα, αλλά με τρόπο που να εμποδίζει την κυκλοφορία συμπολιτών με κινησιακά προβλήματα. Με τον τρόπο αυτό επισημαίνουν ένα ζήτημα προσωπικής και κοινωνικής ευθύνης, φιλοδοξώντας να αναπτύξουν μία αστική κουλτούρα, η οποία έως σήμερα λάμπει δια της απουσίας της.

ΚΑΙ ΤΙ ΚΑΝΕΙ Ο CANIS

Ο Canis αποφάσισε να θέσει υπό την προστασία του μία θέση στάθμευσης για ΑΜΕΑ, η οποία και βρίσκεται πάνω στο καθημερινό του δρομολόγιο. Η εναπόθεση ενός φυλλαδίου δεν κοστίζει ούτε σε χρόνο ούτε σε σάλιο, ενώ ο φίλος οδηγός που ενδέχεται να φέρει σοβαρές αντιρρήσεις θα προσκαλείται για έναν πρωινό καφέ γνωριμίας με τον εισαγγελέα υπηρεσίας, λίγα μόλις μέτρα παρακάτω.

Η στάση αυτή φαντάζει βέβαια ασήμαντη μπροστά στο σημερινό χάος που επικρατεί, δεν αποκλείεται όμως να βρει όλο και μεγαλύτερη ανταπόκριση. Δεν με πειράζει τόσο που πολλοί συμπολίτες μου παρκάρουν όπου τους βολέψει. Με ενοχλεί περισσότερο ο φόβος πως αν “προσαρμοστώ” στην ελληνική πραγματικότητα θα καταλήξω κι εγώ μια μέρα ν’ αφήνω το SUV μου στη θέση ενός ανθρώπου ανίκανου να περπατήσει. Και αυτός είναι ένας φόβος που με παραλύει.

5 σχόλια:

Cacofonix είπε...

Συμφωνώ απόλυτα σε όλα μαζί σου, κι επειδή τα πέρασα κι εγώ όταν επέστρεψα, σου λέω ότι δεν θα "αλλαξοπιστήσεις"! Απλά θα συνεχίσεις να στεναχωριέσαι...
Έχω όμως να κάνω μια παρατήρηση! Είσαι σίγουρος για αυτό;
"Η εναπόθεση ενός φυλλαδίου δεν κοστίζει ούτε σε χρόνο ούτε σε σάλιο, ενώ ο φίλος οδηγός που ενδέχεται να φέρει σοβαρές αντιρρήσεις θα προσκαλείται για έναν πρωινό καφέ γνωριμίας με τον εισαγγελέα υπηρεσίας, λίγα μόλις μέτρα παρακάτω."
Είσαι σίγουρος ότι θα ευαισθητοποιηθεί ο εισαγγελέας; Γιατί ζεις στη χώρα του "έλα μωρέ πως κάνεις έτσιιιιιιιι..."

Manoliscus είπε...

Σίγουρος δεν μπορώ να είμαι και για να πω την αλήθεια δεν έχω καταλάβει ακόμα σε ποια χώρα ακριβώς ζω.
Ο τόπος όμως την αξίζει μια προσπάθεια γιατί είναι όμορφος. Κι ας έχει άσχημους ανθρώπους.

Cacofonix είπε...

Δεν έχει άσχημους ανθρώπους! Άσχημη νοοτροπία κι εκπαίδευση έχει... Και ψευτοπροοδευτισμό και ξερολισμό και πολλούς άσχημους -ισμούς...

Ανώνυμος είπε...

Μανόλη έχεις όντως SUV ή απλά το παρέθεσες ως παράδειγμα; :-)

Σοβαρά τώρα, γενικά οι Έλληνες έχουμε πρόβλημα κυκλοφοριακής παιδείας. Και δεν εννοώ μόνο τους οδηγούς, αλλά και τους πεζούς. Ειδικά το να στέκεται κάποιος μες στη μέση του πεζοδρομίου και να κουβεντιάζει (κυρίως όταν το πεζοδρόμιο είναι στενό) και το να μένει ακίνητος αριστερά στις κυλιόμενες σκάλες είναι άκρως εκνευριστικά φαινόμενα... (KingEdward)

Manoliscus είπε...

@Cacofonix
Δεν μπορώ κι εγώ παρά να συμφωνήσω. Πολλές φορές οι πάσης φύσεως -ισμοί αρχίζουν εκεί που τελειώνει ο κοινός νους.

@King Edward
Εκλαμπρότατε, ούτε SUV έχω ούτε TÜV :) Η αρνητική εξωτερικότητα όμως που παράγει ένας ασυνείδητος είναι πολύ μεγαλύτερη όταν οδηγεί. Και η λύση φυσικά βρίσκεται στην παιδεία μας. Ρίξτε και μια ματιά αν δε βαριέστε στα ενδιαφέροντα σχόλια ενός ποστ του anaMorfosis.