25 Ιουλ 2007

¡Viva La Revolución Capitalista!

Σήμερα έπεσα πάνω στην παρακάτω είδηση και μου έπεσε το κόκκαλο απ' το στόμα:

Οι Βρετανοί διεκδικούν τα πούρα Αβάνας: Ο διευθύνων σύμβουλος της βρετανικής Imperial Tobacco ετοιμάζεται να ταξιδέψει στην Αβάνα για να πάρει το πράσινο φως από τον Φιντέλ Κάστρο προκειμένου να εξαγοράσει την εταιρεία Altadis. Η κυβέρνηση της Αβάνας διατηρεί με την εταιρεία αυτή ένα από τα ελκυστικότερα joint ventures στη βιομηχανία πούρων όπως τα Cohiba, τα Montecristo, τα Romeo y Julieta και τα Partagas.

Οι κουβανοί λοιπόν κάνουν business με τον ιμπεριαλιστικό εχθρό! Μια τέτοια εξέλιξη φαντάζομαι πως μας χαροποιεί όλους, καθώς καταδεικνύει την επιχειρηματική ευελιξία του καθεστώτος, πέρα από ιδεολογικά συμπλέγματα που τους βασάνιζαν στο παρελθόν. Το τραγικό πολιτικό ολίσθημα είχε διαπραχθεί τότε από τις ΗΠΑ, όταν βλακωδώς έσπρωξαν έναν τοπικό εθνικιστή επαναστάτη στην αγκαλιά των Σοβιετικών, επιβάλλοντας του ένα εξοντωτικό εμπάρκο, που 45 χρόνια τώρα συνεχίζεται.

Πλέον όμως οι καιροί αλλάζουν και οι κουβανοί φαίνεται να το έχουν αντιληφθεί και να προσαρμόζονται στο διεθνές παιχνίδι, αξιοποιώντας τα όποια συγκριτικά πλεονεκτήματα της εθνικής τους οικονομίας.

Ενημερωτικά, το κρατικό μονοπώλιο διανομής πούρων ελέγχεται από την Corporación Habanos και τα κέρδη από αυτό τον τομέα αποτελούν την τρίτη πηγή εισροής σκληρού συναλλάγματος, μετά τον τουρισμό και τη βιομηχανία ζάχαρης. Ο έλεγχος της Corporación Habanos ανήκει κατά 50% στην κυβέρνηση και κατά 50% στην υπό εξαγορά γαλλοϊσπανική Altadis. Υπολογίζεται πως η κίνηση εξαγοράς της θα ανοίξει την δυναμικά ανερχόμενη αγορά πούρων στις παρθένες αγορές της πρώην ΕΣΣΔ, της Ανατολικής Ευρώπης, της Απω Ανατολής και αργότερα, γιατί όχι, των ΗΠΑ.

Μέσω αυτού του επιχειρηματικού ελιγμού, προβλέπεται βελτίωση των οικονομικών μεγεθών της βιομηχανίας καπνού και άνοδος του βιωτικού επιπέδου της χώρας. Κάνοντας ένα βήμα παραπέρα, θέλω να πιστεύω πως τέτοιες κινήσεις ανοίγματος της οικονομίας αποτελούν προπομπό γενικότερων πολιτικοκοινωνικών εξελίξεων στο νησί. Το κρίσιμο είναι η μετάβαση να γίνει ομαλά και ελεγχόμενα, χωρίς να τους κάτσει το πούρο στον λαιμό.

1 σχόλιο:

mathiou είπε...

Ένα πρόσφατο άρθρο από το Reuters για το Ραούλ Κάστρο και τις αλλαγές που μπορεί να γίνουν σιγά σιγά στην Κούβα.